Duonos ir pyrago bei konditerijos pramonė

Duonos gamyba Lietuvoje šiandien užsiima apie 249 duonos ir pyrago kepinių gamybos įmonės. Didesnė jų dalis – nedidelės įmonės. Rinkos tyrimo kompanijos UAB ,,AC Nielsen Baltics” duomenimis trys didžiausios Lietuvos duonos gamintojos, užimančios apie 50 proc. rinkos, yra UAB ,,Vilniaus duona”, AB ,,Klaipėdos duona” ir UAB ,,Fazer kepyklos”.

Pats didžiausias pokyčių „variklis” duonos sektoriuje yra vartotojų poreikių pokyčiai, socialiniai–ekonominiai pokyčiai, susirūpinimas sveikata, mityba, maisto sauga, susirūpinimas aplinkosauga, taip pat demografiniai pokyčiai. Kiekvienais metais rinkoje atsiranda vis naujų duonos, pyrago ir miltinės konditerijos kepinių, taip pat iš rinkos būna pašalinami nepopuliarūs (dėl skonio, dėl sudėtinių dalių, dėl kainos ir pan.) kepiniai.

Didžiausios Lietuvoje veikiančios miltinės konditerijos gaminius gaminančios įmonės yra UAB „Vilniaus duona“, UAB „Fazer kepyklos“, UAB „Gudobelė“, UAB „Javinė“. Be šių gamintojų, Lietuvoje veikia ir daugybė mažų pavienių kepyklėlių, bei kepyklėlių tinklų – Crustum, Bijola, Presto. Šiose kepyklėlėse galima įsigyti ne tik įvairių konditerijos gaminių, tačiau ir dar šiltų duonos ir pyrago kepinių.

Didžiausios cukrinės konditerijos gamintojos Lietuvoje yra AB „Naujoji Rūta“, AB „Vilniaus pergalė“, AB „Kraft Foods Lietuva“. Įmonės siūlo platų konditerijos asortimentą: šokoladinius saldainius, šokolado plyteles batonėlius, šokoladą, irisus, karameles, zefyrus, chalvą ir pan. Šių įmonių gaminama produkcija gali mėgautis ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių gyventojai, mat į šias šalis įmonės eksportuoja savo produkciją.

Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis į Agnę Kolkaitę, Maisto pramonės ir kokybės skyriaus vyriausiąją specialistę (tel.: 2391 164, el. paštas: agne.kolkaite@zum.lt).

 

Paskutinė atnaujinimo data: 2020-02-11