header image

Alkoholio ir nealkoholinių gėrimų pramonė

Alkoholinis gėrimas – gėrimas, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 1,2 procento (alaus – didesnė kaip 0,5 procento).

Pagal Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2002 m. rugpjūčio 30 d. įsakymą Nr. 329 „Dėl Alkoholinių gėrimų klasifikavimo“ skiriamos 5 alkoholinių gėrimų grupės:

1. Alus
2. Vynas
3. Fermentuoti gėrimai
4. Spiritiniai gėrimai
5. Alkoholiniai kokteiliai

Pagal Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento, patvirtinto Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2009 m. sausio 12 d. įsakymu Nr. 3D-13 „Dėl Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo“ skiriamos 2 gėrimų grupės:

1. Nealkoholiniai gėrimai
2.
Gira

Nealkoholinis gėrimas – negazuotas ar gazuotas gėrimas, gaminamas iš geriamojo, šaltinio ar natūralaus mineralinio vandens, pridedant ar nepridedant įvairių maisto ar kvapiųjų medžiagų, maisto priedų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 0,5 tūrio proc.

Gira - gėrimas, gaminamas rauginant giros misą mikroorganizmų kultūrų raugu, po rauginimo pridedant arba nepridedant cukrinių ir kitų maisto žaliavų bei maisto priedų, kurio alkoholio koncentracija neviršija 1,2 tūrio proc.

Informaciją apie šiuo metu Lietuvoje veiklą vykdančias nealkoholinių ir (ar) alkoholinių gėrimų gamybos įmones galite rasti paspaudus ČIA.

Statistinę informaciją apie gėrimų gamybą galite rasti apsilankius Oficialios statistikos portale arba paspaudus ČIA.

Bendrąją maisto produktų ženklinimo informaciją galite rasti Europos Komisijos Maisto produktų ženklinimo informacinėje sistemoje (FLIS) arba paspaudus ČIA.