header image

Pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagaminti produktai (NKP)

NKP ženklas "Nacionalinė kokybė Lietuva"

Jeigu pasirinkote produktą, pažymėtą vienu iš NKP ženklų, galite būti tikri, kad produkto gamybos procesas yra patikrintas sertifikavimo institucijos. Tik sertifikuoti gaminiai gali būti ženklinami šiais ženklais.

NKP – tai produktai, kurie pasižymi savo natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Šių produktų gamybos procese ribojamas mineralinių trąšų, pesticidų, vaistų naudojimo kiekis, dažnumas ir laikas, įgyvendinami paukščių auginimo be antibiotikų reikalavimai. Auginant augalus naudojamas tik minimalus trąšų kiekis, būtinas visavertei vegetacijai, apskaičiuotas pagal dirvos tyrimo rezultatus bei maisto medžiagų balansus. Perdirbant tokius produktus nenaudojami sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai). Šie produktai yra šviežesni, nes pateikiami vartotojui per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laikotarpį. Taikomi ekstensyvūs auginimo, gamybos bei maistingumą išsaugantys perdirbimo būdai, todėl produktai pasižymi išskirtiniu skoniu, kvapu, išvaizda ir konsistencija. Jų sudėtyje yra didesnis biologiškai vertingų medžiagų kiekis, sumažinta energinė vertė, nenaudingų organizmui riebalų, sočiųjų riebalinių rūgščių, druskos, cukraus kiekis. Juos gaminant naudojami geriausi prieinami gamybos būdai, aplinką saugojančios technologijos. Visi maisto produktų grupėms keliami reikalavimai yra išdėstyti nacionalinės maisto kokybės sistemos specifikacijose.