Nuo lauko iki stalo: kaip pasirinkti šviežius vaisius ir daržoves?

Data

2005 12 07

Įvertinimas
0

Viešųjų ryšių skyrius

 

2005-12-07

 

 

NUO LAUKO IKI STALO: KAIP PASIRINKTI ŠVIEŽIUS VAISIUS IR DARŽOVES?

 

Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, vartotojai linkę rinktis sveikus, kokybiškus, gražiai įpakuotus vaisius ir daržoves. Kad vertinant produkto kokybę, vartotojui būtų lengviau apsispręsti, visose ES šalyse taikomi vieningi šviežių vaisių ir daržovių kokybės reikalavimai – prekybos standartai.

Lietuvoje kokybės reikalavimai nuo 2002 m. taikomi ir įvežtinei, ir vietinei produkcijai. Šie standartai negalioja tik tiems ūkių ar sodybų sklypų savininkams, kurie daržoves ir vaisius augina nedideliais kiekiais ir patys tiesiogiai parduoda vartotojams.

Šviežių vaisių ir daržovių prekybos standartai nusako jų brandą ir kokybę, prekinę išvaizdą, dydžio, pakavimo ir ženklinimo reikalavimus. Vartotojams teikiami vaisiai ir daržovės turi būti švieži, prinokę, surūšiuoti pagal kokybę, sveiki, švarūs, nepažeisti mechaniškai, sausi, be pašalinio kvapo ir skonio.

Pagal kokybę vaisiai ir daržovės skirstomi į tris kokybės klases:

    ekstra (aukščiausia) klasė, kuriai priskiriami tik labai geros kokybės, charakteringos spalvos, be jokių matomų defektų vaisiai ir daržovės;

    I (pirma) klasė. Šios klasės produkcijai leistini nežymūs spalvos, formos ar išsivystymo defektai;

    II (antra) klasė. Antros klasės vaisiams ir daržovėms leistini spalvos, formos ar išsivystymo defektai, tačiau produktai negali būti apvytę, pažeisti puvinio ar pan.

Žemesnės negu II kokybės klasės produkcija prekiauti negalima. Aukščiausios ir I klasės vaisiai ir daržovės rūšiuojami pagal dydį, kuris turi būti nurodomas ir ženklinime. Pakuotėse gali būti tik tos pačios kilmės šalies, kokybės klasės, veislės, sunokimo vaisiai ir daržovės. ES šalių mažmeninėje prekyboje vartotojo patogumui dabar yra leidžiama į mažas pakuotes (iki 3 kg) dėti skirtingų rūšių, veislių ir net kilmės vaisių bei daržovių (pvz., vienoje pakuotėje gali būti apelsinas, obuolys, bananas, kivis ir pan.), tačiau jie visi turi atitikti tos pačios klasės reikalavimus. Be to, labai svarbu, kad matomoji pakuotės pusė atitiktų visą jos turinį.

Ant pakuotės ar prekės etiketėje, padėtoje šalia produktų, privalo būti nurodyti produktų pakuotojo arba siuntėjo duomenys (pavadinimas, adresas), produkto pavadinimas (jei pakuotė nepermatoma), jo kilmės šalis, kokybės klasė, tam tikrais atvejais - veislė ir dydžio klasė.

Minėti kokybės reikalavimai taikomi ir kultūriniams pievagrybiams, nacionaliniai kokybės reikalavimai Lietuvoje galioja bulvėms ir burokėliams.

Kai pastaraisiais metais įsigaliojo kokybės reikalavimai, parduodamų vaisių ir daržovių kokybė akivaizdžiai gerėjo. Pasikeitė ir vartotojų požiūris – vis daugiau pirkėjų pageidauja lietuviškos produkcijos. Dar pasitaiko atvejų, kai vartotojai, ypač apsiperkantys turguose, yra klaidinami, pvz., neteisingai nurodoma kilmės vieta ar pan. Taip siekiama pelningiau parduoti iš kitų šalių atvežtus prastesnės kokybės produktus. Kartais teigiama, kad vaisiai ar daržovės yra užauginti Lietuvoje, nors jų sezonas čia dar nebūna net prasidėjęs. Kartais prie akivaizdžiai prastos kokybės produktų nurodoma, kad jie yra III klasės, nors tokios kokybės klasės produkcija prekiauti apskritai negalima. Taigi vartotojai, rinkdamiesi produktus, turėtų būti atsargesni.

Tikslesnės informacijos apie kokybės reikalavimus vartotojas gali susirasti internete, Žemės ūkio ministerijos tinklalapyje www.old.zum.lt /Kokybės politika/Šviežių vaisių ir daržovių kokybė/Prekybos standartai, arba Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto 2003m. išleistoje brošiūrėlėje ,,Privalomieji kokybės reikalavimai šviežiems vaisiams ir daržovėms“.

 

Žemės ūkio ministerijos

Maisto saugos ir kokybės departamento

Kokybės skyriaus vyresn. specialistė

Virginija Vingrienė

 

Žemės ūkio ministerijos informacija

tel. (8~5) 239 10 16, faks.  (8~5) 239 12 12; el. paštas spauda@zum.lt