Lietuvos ūkininkų gaminama produkcija – viešajam maitinimui

Data

2020 02 28

Įvertinimas
1
minmin.JPG

Kaip pasiekti, kad mokyklose besimokančius vaikus, ligoninių pacientus, socialinių globos įstaigų gyventojus pasiektų kuo daugiau vietos ūkininkų užaugintų produktų? Apie tai vakar kalbėta Lazdijų rajono savivaldybėje įvykusiame tarpinstitucinės darbo grupės išvažiuojamajame posėdyje.

Tarpinstitucinės darbo grupės narių – Žemės ūkio, Ekonomikos ir inovacijų ministerijų, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo, Mokslininkų sąjungos bei Žemės ūkio rūmų atstovų – vizito tikslas buvo susitikti su Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) atstovais, rajono administracijos ir ugdymo įstaigų vadovais bei vietos ūkininkais ir aptarti vieną šiuo metu aktualiausių Žemės ūkio ministerijai klausimų – Lietuvos ūkininkų gaminamos produkcijos integraciją į viešąjį maitinimą. Taip būtų sprendžiama ir smulkiųjų bei vidutinių ūkininkų gaminamos produkcijos realizacijos vietinėje rinkoje problema.

Pirmieji žingsniai šia kryptimi jau žengti. Žemės ūkio ministerija visoms ugdymo įstaigoms, norinčioms vaikus maitinti ekologiškais ir pagal nacionalinę kokybės sistemą pagamintais produktais, numatė skirti kompensaciją už susidarantį produktų kainų skirtumą. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos, kurios perka produktus ir pačios gamina maistą, iki vasario 28 d. galėjo teikti paraiškas paramai gauti. Vienam vaikui per mėnesį numatyta skirti 20 eurų parama, kompensuojant pagal abi kokybės sistemas (ekologiškų bei nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės) pagamintų ir įprastinių produktų kainų skirtumą.

„Labai svarbu yra diskutuoti, sudėti galutinius taškus ir pagaliau pasiekti, kad vaikai, ligoninių pacientai ir socialinės globos įstaigų gyventojai būtų maitinami kiek galima labiau ekologiškais, vietos ūkiuose užaugintais produktais, kad maisto gamybos grandinė nuo lauko iki stalo būtų kiek įmanoma trumpesnė“, – kalbėjo rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Darbo grupės pirmininkas, žemės ūkio ministras Andrius Palionis akcentavo, kad Centrinė perkančioji organizacija, bendradarbiaudama su ministerija,  stengiasi taip sudėlioti savo katalogą, kad produkciją per CPO galėtų pardavinėti kuo daugiau smulkiųjų ir vidutinių šalies ūkininkų, kad maisto prekių tiekime nebeliktų monopolio.

Posėdžio metu viešosios įstaigos CPO LT direktorius Darius Vedrickas papasakojo , kaip vykdomi centralizuoti maisto produktų viešieji pirkimai (pristatymą galima rasti čia). Direktorius pažadėjo, kad jau kovo mėnesio pabaigoje organizuos mokymus visiems norintiems per CPO savo produkciją pardavinėti Alytaus apskrities ūkininkams ir būsimiems pirkėjams.

Savo pastabas bei pasiūlymus išsakė ir ekologinio ūkio savininkė Agnė Juknevičienė, Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus ūkvedė Virginija Adomavičienė.

Po posėdžio darbo grupės nariai lankėsi Ginto Cimakausko kalakutų ūkyje (Kūčiūnų sen.).