Lietuvos ir Italijos bendradarbiavimas aktyvus

Data

2009 03 26

Įvertinimas
0

                         

 

        Kovo 26 d. žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius susitiko su Italijos Nepaprastuoju ir įgaliotuoju  ambasadoriumi Lietuvoje J. E. Renato Maria Ricci.

        Dvišalis bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Italijos prasidėjo 1994 metais, o 2000 m. buvo pasirašytas naujas Savitarpio supratimo memorandumas dėl bendradarbiavimo, papildomai įtraukiant ir veterinarijos sritį.

        Žemės ūkio ministerija siekia aktyviai dalyvauti planuojant ES Bendrosios žemės ūkio politikos nuostatas ir reformuojant ją po 2013 metų. Susitikimo metu ir ministras, ir ambasadorius sutarė, kad abiems šalims labai svarbu palaikyti viena kitą atstovaujant savo interesams Briuselyje. „Susivieniję galime pasiekti tikrai gerų rezultatų“, - dėl ateities neabejojo K.Starkevičius, kartu prisiminęs ir nelengvą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo laikmetį bei mūsų šalies siekių palaikyti atvykusius italus. Susitikime sutarta dar didesnį dėmesį skirti regioniniam bendradarbiavimui, turizmo tinklo kūrimui ir keitimuisi patirtimi.

          Ministras K.Starkevičius ypač džiaugėsi stiprėjančiais mokslo institucijų ryšiais. Jau seniai sėkmingai bendradarbiauja Lietuvos žemės ūkio ir Italijos Perugia universitetai – įgyvendina projektus kaimo plėtros ir biotechnologijų tinklo kūrimo srityse, keičiasi studentais ir dėstytojais pagal ERASMUS programą. Su italais bendrus projektus vykdo ir Lietuvos žemdirbystės institutas, Žemės ūkio universiteto Vandens ūkio institutas, Kauno technologijos universiteto Maisto institutas, Lietuvos veterinarijos akademija, Programos ,,Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centras.

            Skaičiai ir faktai

             Italija yra svarbus Lietuvos prekybos žemės ūkio ir maisto produktais partneris. 2008 m. žemės ūkio ir maisto produktų eksportas į Italiją sudarė 35,8 proc. viso Lietuvos eksporto į šią šalį (2007 m. – 29,7 proc.), importas – 11 proc. (2007 m. – 7,8 proc.).

               2008 m. į Italiją daugiausiai eksportuota sūrių ir varškės (20 tūkst. t už beveik 220 mln. Lt). Beveik 70 proc. šios grupės produktų sudarė švieži (nenokinami arba nekonservuojami) sūriai, įskaitant išrūgų sūrius ir varškę. 2008 m. daugiau kaip 70 proc. importo iš Italijos sudarė įvairių vaisių, riešutų ir vyno importas.

 

Žemės ūkio ministerijos informacija

 tel. (8~5) 2391 016