Ant Europos stalo – senas tradicijas turintys lietuviški gaminiai

Data

2010 01 15

Įvertinimas
0

Sausio 15 dieną Vokietijoje, Berlyno parodų centre duris atvėrė tarptautinė maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2010“ („Grüne Woche 2010“).  Į parodą atvyko net 54 šalių žemės ūkio ministrai. Valdančiojo Berlyno meras Klaus Wowereit, Vokietijos federalinės maisto, žemės ūkio ir vartotojų apsaugos ministrė Ilse Aigner, Vokietijos ūkininkų sąjungos pirmininkas G. Sonnleitner, Vokietijos maisto pramonės asociacijos pirmininkas Juergen Abraham, Berlyno parodų rūmų direktorius Raimund Hosch pirmieji aplankė Lietuvos nacionalinį stendą ir susitiko su Lietuvos žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus vadovaujamos delegacijos atstovais.  

 

Šiandien ministras taip pat susitiks su Saksonijos Anhalto žemės ūkio ir aplinkos ministru O. Aeikens, Švedijos žemės ūkio ministerijos valstybės sekretoriumi Rolf Eriksson, Tiuringijos žemės ūkio ir aplinkos ministru Juergen Reinholz, Meklenburgo Vorpomerno žemės ūkio valstybės sekretoriumi dr. Karl Otto Kreer, Baden Viurtembergo žemės ūkio ir kaimo regionų ministru Peter Hauk. Vakare nacionaliniame stende ministras Kazys Starkevičius rengia protokolinį priėmimą, kuriame laukiama ES šalių narių, Rusijos, Baltarusijos, Kazachstano bei Ukrainos žemės ūkio ministrų, Vokietijos federalinių žemių žemės ūkio ministrų, Latvijos ir Estijos delegacijų atstovų, Rusijos Federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos pareigūnų, lietuvių bendruomenės Vokietijoje narių, kitų šalių aukšto rango pareigūnų.

 

Iki sausio 24 d. truksiančioje jubiliejinėje, 75 kartą rengiamoje parodoje Lietuvos atstovai:  šeimos ūkiai, nedidelės maisto produktų gamybos įmonės, pristatys kulinarinį paveldo ženklą turinčius maisto produktus, senas tradicijas turinčius lietuviškos virtuvės gardėsius, tautinio paveldo produktus, kaimo amatus – visa tai atskleidžia mūsų krašto gilias tautines tradicijas, papročius, kultūrą.

 

Įmonėms tai puiki galimybė ne tik pristatyti savo produkciją, bet ir užmegzti naudingus ryšius, padėsiančius sėkmingai plėtoti verslą su užsienio partneriais.

 

Nuo 1926 metų rengiama paroda „Žalioji savaitė“ yra viena seniausių bei populiariausių parodų ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje, pritraukianti gausų lankytojų būrį, sulaukianti išskirtinio politikų dėmesio bei atgarsio verslo aplinkoje. 2009 m. parodoje apsilankė 403 tūkst. lankytojų, iš kurių 115 tūkst. – verslininkai, pramonės atstovai. Nuo pat šios parodos gyvavimo pradžios čia  savo produkciją pristatė daugiau kaip 75 tūkst. įmonių iš 120 šalių. Šiemet parodos organizatoriai tikisi sulaukti jau 30-milijoninio lankytojo. Šiais metais parodos partnerė – Vengrija, itin svarbi Vokietijai prekybos partnerė.

 

Ežerų ir girių kraštas – Lietuva – vilioja ne tik kvapą gniaužiančiais gamtos vaizdais. Lietuvių tauta, neseniai atšventusi savo valstybingumo tūkstantmetį, gali didžiuotis savo sena, tūkstančius metų skaičiuojama ir turtinga kulinarijos istorija, atskirų regionų virtuvių skirtumais ir ypatumais, maisto produktų ir valgių gausa, maisto atsargų ruošimo ir valgių gamybos būdų įvairove. Gilias tradicijas turinti šalies kulinarija, kadų kadaise Europoje išgarsėjo savo valgiais ir papildė tarptautinę virtuvę. Lietuva jau XIV–XVI amžiuje eksportuodavo į Vokietiją, Prancūziją, Angliją, Italiją ir kitas Europos šalis daug vytintos žvėrienos, rūkytos meškienos ir šernienos bei laukinės paukštienos. Lietuvos iždas net iki XVI amžiaus vietoje piniginių įnašų priimdavo rūkytus šernų kumpius, – štai koks buvo jų kokybės ir išlaikymo lygis.

 

Sausio 15–24 dienomis Vokietijoje, Berlyno parodų centre 75-tą kartą rengiamoje tarptautinėje maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė 2010“ („Grüne Woche 2010“) šį turtingą kulinarinį paveldą pristato 6 šalies įmonės: UAB “Damsa“, Aloyzo Barkausko bitininkystės ūkis, UAB „Saimeta“, AB „Ragutis“, A.Grigonio IĮ, UAB „Berneliai“. Lietuvos amatų grožį demonstruoja Lietuvos ūkininkių draugijos amatų centras „Verpstė.

 

Lietuvos stende (salėje 8.2), išsidėsčiusiame 238 kvadratinių metrų plote ir savo unikaliu etnografiniu dizainu menančiu lietuvišką smuklę, šios įmonės lankytojus vilioja gardžiaisiais lietuviškais valgiais: rugine duona, ragaišiais, rūkytomis ir vytintomis dešromis, daugelio pamėgtais cepelinais, rūkyta bei vytinta žvėriena, saldžiaisiais sūriais, medumi... Dėl turtingų tautinių valgių pasiūlos bei čia vyraujančios smagios nuotaikos Lietuvos stendas kasmet yra gausiai lankomas bei puikiai vertinamas. „Deja, galime apgailestauti, kad dėl ekonominių sunkumų negalėjome sukviesti mūsų šauniųjų tautinio paveldo puoselėtojų, kulinarų, amatininkų, kurių gaminius ir produktus sertifikavo Žemės ūkio ministerija. Tačiau bene pirmą kartą stende bus eksponuojami ne tik moterų ūkininkių draugijos, bet ir visų sertifikuotų tautinio paveldo pavyzdžiai“, – sakė parodos organizacinio komiteto vadovas, viceministras Mindaugas Kuklierius.

 

Lietuvos stende lankytojai galės paskanauti ir senas tradicijas turinčio lietuviškojo skilandžio, kuris sėkmingai veržiasi į tarptautinį pripažinimą. Rūkytas, virvele perrištas nelygaus, gruoblėto paviršiaus, suspausto lašo arba nedidelės cukinijos formos standžios konsistencijos mėsos gaminys natūraliame apvalkale – lietuvių virtuvės pasididžiavimas skilandis, kurį jau pripažino ir Europa kaip išskirtinį maisto produktą. Šis lietuviškas tradicinis gaminys tapo pirmasis produktas ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse, gavęs Europos Komisijos pritarimą ir netrukus, tikimasi, būsiantis užregistruotas Garantuotu tradiciniu gaminiu.

 

Skilandis, visų pirma, unikalus ne tik savo skoninėmis savybėmis ir išvaizda. Tai ir ilgaamžė kulinarinio paveldo istorija. Lietuvos kaimuose nuo senų laikų jis buvo taupomas vasaros darbymečiui ar svečiams.

 

Parodos organizatoriai rengia gausybę susitikimų, seminarų, pritraukiančių pasaulio valstybių aukšto rango pareigūnus, specialistus. Ypač visų laukiama tarptautinė žemės ūkio ministrų konferencija–forumas šiemet gvildensianti itin aktualius laikmečio klausimus –  „Žemės ūkis ir klimato kaita – naujos koncepcijos politikoje ir ekonomikoje“, Lietuva aktyviai įsijungia į diskusiją šia tema. Parodos renginiuose aktyviai dalyvaus ir Lietuvos delegacija, vadovaujama žemės ūkio ministro Kazio Starkevičiaus.

 

„Ministrui labai rūpi nestabili situacija rytų eksporto rinkose, ne veltui prie delegacijos prisijungė ir Lietuvos pieno, mėsos perdirbėjų, kitų verslininkų delegacija. Nacionaliniame stende laukiama ES šalių narių, Rusijos, Baltarusijos, Kazachstano bei Ukrainos žemės ūkio ministrų, Vokietijos federalinių žemių žemės ūkio ministrų, Latvijos ir Estijos delegacijų atstovų, Rusijos Federalinės veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybos pareigūnų, lietuvių bendruomenės Vokietijoje narių, kitų šalių aukšto rango pareigūnų. Neformaliuose susitikimuose dažnai galime nuveikti daugiau nei susirašinėdami oficialiais raštais“, – sakė viceministras Mindaugas Kuklierius.

 

Lietuva prie bendro Europos išskirtinių maisto produktų stalo išties užima garbingą vietą. Tad kviečiame sausio 15–24 dienomis prisėsti prie lietuviškų gardėsių ir kartu pasimėgauti lietuvių tautos tradiciniais valgiais, pasigrožėti tradiciniais kaimo amatais, tautinio paveldo produktais.

 

Žemės ūkio ministerijos informacija

tel. (8 5) 2391 274